Hibaüzenet

Warning: unlink(/var/www/clients/client19/web26/web/sites/default/files/css/follow.css): Permission denied drupal_unlink() függvényben (/var/www/clients/client19/web26/web/includes/file.inc 2282 sor).

Vashiány és hajhullás

A vashiány (sideropenia), fõleg nõknél igen gyakran okoz hajhullást.
Vas szerepe:

A vas létfontosságú elem szerveztünk számára. A vér oxigénszállító vörösvérsejtjeinek festékanyaga, a hemoglobin vasat tartalmaz.
Részt vesz az oxigénszállításban és tárolásban, javítja a testi erõnlétet, serkenti a máj méregtelenítõ funkcióját, elõsegíti a növekedést, valamint emeli az immunitást és az energiaszintet.

Milyen egyéb tünetei vannak a vashiánynak?
   1.  Sápadtság,
   2.  Törékeny haj, köröm
   3.  Ellenállóképeség csökkenése
   4.  Erõs szívdobogás
   5.  Fáradékonyság
   6.  Bõrszárazság,
   7.  Rendszeres hasmenés, szorulás

Mi idézhet elõ vashiányt?
   1.  Véradás
   2.  Menstruáció ( jelentõsebb havi vérvesztés)
   3.  Intenzív sport
   4.  Vegetáriánus táplálkozás
   5.  Szoptatás
   6.  Terhesség
   7.  Felszívódási zavarok
   8.  yomorbetegség
   9.  Daganatos megbetegedés

Szükséglet:
A napi vasszükséglet felnõttek esetében 10-30 mg. A nõknek a menstruáció ideje alatt kétszer ennyi mennyiségre van szükségük és naponta legalább 50 mg-ra terhesség idején. A fiataloknak naponta 20-28 mg vas elegendõ.

Vasforrások:
Egészséges emberben a vas 70-80 százaléka "aktív vas", 20-30 százaléka raktározott vas, amelynek legnagyobb része a májban és a csontvelõben található. Ha azonban étkezéseink során nem veszünk magunkhoz folyamatosan kellõ mennyiségû vasat, ezek a raktárak elõbb vagy utóbb kimerülnek, ami enyhébb-súlyosabb következményekkel jár.
Vannak a vas felszívódását segítõ és gátló elemek, élelmiszerek.
Segíti a felszívódást a C-vitamin, narancslé, húsok, réz, kobalt, mangán. Gátolják a felszívódást a savlekötõk, a csersav tartalmú tápanyagok, így a kávé, tea, de a gabonamagvak korpájában lévõ fitátok, mivel a vassal oldhatatlan komplexet képeznek. A B-vitaminok pedig a hatás kifejtésében támogatják az ásványi anyagot.

100 g élelmiszer vastartalma mg-ban
bab (száraz)
7,0
bárányhús
10,5
birsalma
1,1
borsó (száraz, egész)
4,0
borjúmáj
5,5
búzaliszt (teljes)
1,7
búzaliszt (fõzõ)
1,0
citrom
1,0
csirkehús
3,0
dió
4,1
Graham - kenyér
1,0
juhhús (sovány)
10,5
kakaó
7,2
kajszibarack
2,1
körte
1,9
kukoricaliszt
1,1
lencse (száraz)
5,0
libamáj
7,0
marhahús (sovány)
3,5
marhamáj
5,5
mogyoró
35,0
mák
22,0
paraj
4,0
retek (hónapos)
1,5
ribiszke (vörös, fekete)
4,5
rizs (hántolt)
1,0
sertésmáj
10,0
sóska
4,6
spárga
1,4
szamóca
2,9
szójaliszt (teljes)
5,0
száraztészta(2 tojásos)
5,0
száraztészta(4 tojásos)
1,9
tojás 1 db (héj nélkül)
1,4
vargánya gomba
10,0
vöröshagyma
1,6
zöldborsó
1,0