Melyik fésűt vagy hajkefét válasszam?

Alapvetõ tanácsok a haj ápolásához: a megfelelõ hajkefe és fésû kiválasztása.

Nagyjából 100 000 hajszál található a fejünkön. Mindegyik hajszál három rétegbõl áll: a külsõ réteg, a cuticula védi a belsõ két réteget. A külsõ réteget lemezkék alkotják, melyek egymást tetõcserép-szerûen fedik, a hajszál belsejének védelmét szolgálják. A lemezkéket a faggyúmirigyek által termelt olajos anyag vonja be, mely védi a hajszálat a károsító környezeti hatásoktól. A cuticula állapotától függ a haj fényessége. Minél szabályosabban fedik egymást a cuticula lemezkék, annál selymesebb és fényesebb a haj, mivel visszaveri a fényt. Amikor száraz, fénytelen, töredezett a haj, az a cuticula károsodásának következménye. A hajszálak erõssége viszont a hajgyökerek állapotának függvénye.
A genetika határozza meg az egyéni hajtípusunkat, azonban a hajunk állapota életünk során változik a kor, a környezet, a hõmérséklet, a lelkiállapotunk és a vegyszeres hajkezelések által. Rendkívül fontos, hogy a megfelelõ hajkefe és fésû használata, és - akárcsak magával a testtel - akkor tesszük a legjobbat, ha helyesen táplálkozunk, ,,eddzü'' és védjük.Vékonyszálú haj
A vékonyszálú haj fõ problémája, hogy a hajtõnek nincs tartása, ezért szorosan a fejbõrre lapul - ettõl látszik kevesebbnek a haj. Sokan panaszkodnak arról, hogy a hajuk lelapul, gyenge, hiányzik belõle a tartás. Így nem képes frizurát készíteni belõle. A pozitív oldala viszont ennek az, hogy a haj sima és fényes – mégis nehéz belõle bármit kihozni. A dúsabb hatás eléréséhez használjunk körfésût, vagy fésüljük hátra a hajat. Fontos, hogy rendszeresen keféljük át a hajunkat, hogy egészséges legyen és ragyogó: ehhez puha vagy közepes keménységû vaddisznósörte hajkeféket használjunk, gumipárnával a kényelméért.

Középvastag haj
Ez a legideálisabb hajtípus. Fényes, kiegyensúlyozott, nem szárad ki könnyen, könnyû rendben tartani és formázni. Bár a legtöbb hajkefe megfelel hozzá, a napi hajápolás kötelezõ részként mindig keféljük át közepes vagy kemény sörtéjû hajkefével. A legjobb eredmény elérése érdekében döntsük elõre a fejünket, és tarkótól a hajvonalig, élvezzük a gyengéd fejmasszázst, amit a kefe biztosít.

Vastagszálú haj
A vastagszálú haj akár kétszer vastagabb lehet a vékonyszálúnál, mégis legalább annyira trükkös a formázása, mint a vékonyszálúé. A hajszárítás akár kétszer annyi idõt is igénybe vehet. Érdemes a nedvesség 80 %-kát megszárítani, mielõtt formázni kezdenénk. A napi fésüléshez használjunk kifejezetten kemény kefét vagy olyat, melyben plusz nejlontüskék vannak. Ezek mélyebbre hatolnak, egészen a fejbõrig.

Vékonyszálú, ritkuló haj
A ritka haj a hajszálak számára vonatkozik - minél kevesebb hajszálunk van, annál ritkább a hajunk. A ritkuló haj különbözõ okok miatt alakul ki: öröklõdés, kor, trauma, hormonális változások. A ritkuló hajat is érdemes kefével ápolni, sõt ez akár ténylegesen segíthet is a fejbõr és a hajhagymák aktivizálásával.

Göndör haj
A göndör haj hajlamos gubancossá válni, töredezhet és könnyedén lehet száraz. A göndör hajat ezért ápolni kell, hogy ne legyen kezelhetetlenül gubancos. Ehhez használhatunk a hajmosás után használhatunk kibogozó lapkeféket ,majd hagyjunk szabadlevegõn megszáradni a hajat (ha nem használunk hajegyenesítõt). A göndör hajúaknak nagy segítség lehet a is, melynek rózsafa fogai mint az emberi ujjak fésülik ki a legvastagabb fürtöket is.

Száraz haj
A nem megfelelõen mûködõ faggyúmirigyek, a napkárosodás, és durva vegyi anyagok gyakorta felelõsek a száraz hajért - ami ellen a leghatékonyabb fegyver a sörtés hajkefe. A feladatunk egyszerûen annyi, hogy megtaláljuk a hajtípusúnkhoz leginkább illeszkedõ kefét, és elkezdjük napi rendszerességgel használni. Ez stimulálni fogja a faggyúmirigyeket, aktivizálja õket, és a kiválasztódott olaj hidratálja a hajat és megvédi azt. A száraz haj sérülékeny - ezért különösen fontos, hogy a megfelelõ hajkefét válasszuk.

Zsíros haj
A fiatalok esetében gyakran probléma a zsíros haj, és a csúnya arcbõr - ez ellen kell felvenniük a küzdelmet. A problémát a túlzott faggyútermelés okozza. A gyakori hajmosás nem árt - feltéve, hogy gyengéden bánunk a hajjal, amikor nedves. A vizes haj nyúlhat, ami miatt könnyebben töredezhet, ezért használjunk ritka fogú kibontó fésût. Fontos, hogy arcból kisimítsuk a rá lógó hajat, így az faggyú nem tömíti el a pórusokat, és nem okoz mitesszereket.

Töredezõ hajvégek
Az egyes hajszálak két-három szálra válnak szét, és ezen már nem lehet segíteni - arra kell összpontosítani tehát, hogy ezt megelõzzük. Soha ne használjunk sörtés hajkefét nedves hajon, mivel a víztõl megduzzadt hajszálak sérülékenyek. Ilyenkor a ritkább fogú kefék vagy fésûk ajánlottak. Továbbá ódzkodjunk a hajszárítástól, a hajegyenesítõ vasaktól, és védjük hajunkat az erõs napsugárzástól. Használjunk hajbalzsamot.

Statikus haj
A statikus elektromosság hétköznapi jelenség: azzal keletkezik, hogy két dolgot egymásnak dörzsölünk. Amikor fésülködünk, és utána a hajunk össze-vissza ,,száll'', nem nyugszik. A száraz levegõ csak segít a statikus feltöltõdésben. A legjobb, ha antisztatikus hajkeféket használunk, és hajkondicionálót. A hajkefére fújt kevés hajspray is segíthet.

Válasszunk hajtípusunknak megfelelõ kefét. Mindig bánjunk gyengéden a hajunkkal, ne csavargassuk, rángassuk. Csak olyan hajkefét használjunk, melyek fogai simák és lekerekítettek, így nem sértik a hajszálakat.