Az egészséges fejbõr

A szép haj egyik titka az egészséges fejbõr! Kizárólag a méreganyag és kórokozó mentes bõr tudja azokat a feltételeket biztosítani a hajhagymák számára, mely mindennapos mûködésükhöz nélkülözhetetlen.

Az egészséges fejbõr jellemzõi:
- normális sejt-újraképzõdési idõ
- normális vízvesztés
- enyhén savas kémhatású

A bõr
A bõr születésünk pillanatában több rétegû, erõs, rugalmas falként védi szervezetünket a külvilág ártalmaitól. Élettani szerepe sokrétû, közremûködik a légzésben (bõrlégzés) és a kiválasztásban is. Tápanyagokat és nedvességet zár magába. Kiválasztja a salakanyagokat, érzékeli a hideget, meleget, fájdalmat és érintést.

A bõr három részbõl áll:

1. Felhám = Epidermis
Az Epidermis egy milliméter vastag és ez képezi a bõr legfelsõ rétegét. Több sorban egymásra rétegzõdõ hámsejtek alkotják. Ezek felsõ sorai élettelen szaruvá válva lehámlanak, pótlásuk az alsó alapréteg osztódással szaporodó, élõ sejtjeibõl történik.

2. Irha = Dermis
Ez az 1-2 centiméter vastag réteg felel a bõr szilárdságáért és rugalmasságáért. Kötõszövetbõl, kollagénbõl (vízben nem oldódó fehérje) és elasztikus rostokból áll, amelyek nedvességet raktároznak el magukban. E rostok állapotától és víztartalmától függ a bõr üde, feszes vagy petyhüdt, ráncos külleme. A felhám és az irha összefoglaló neve a cutis.

3. Bõr alatti kötõszövet = Subcutis
A test a bõr alatti kötõszövetben egyénenként változóan több-kevesebb zsírt és vizet tárol, energiát raktároz. Bizonyos testrészeken akár több centiméter vastag is lehet. A nõi test zsírszövetben gazdagabb, mint a férfié, ezért alakja lágyabb vonású.