A haj szerepe

A haj fontos szerepet játszik mindannyiunk életében. Különleges tulajdonságai vannak hiszen rendkívül erõs, teljesen érzéketlen a fájdalomra, egész életünk folyamán nõ, egy ideig még a halál után is, néhány õsrégi hajmaradvány még ma is fellelhetõ. Régészeti kutatások azt mutatják, hogy már az antik kultúrákban is jelentõs szereppel bírt a haj, akárcsak napjainkban.

1. Védelem a környezeti hatások ellen
A hajas fejbõrön átlagosan 100 ezer szõrtüszõ van. A haj fontos szerepet tölt be a fej védelmében. Rossz hõvezetõ, emiatt óv a napsugárzás ártalmaitól: a nap felmelegítõ hatásától, valamint segít fenntartani az állandó hõmérsékletet, amikor a fej hidegnek van kitéve. Véd az ultraviola sugárzástól, megakadályozva a bõrrák kialakulását.

2. Esztétikai, díszítõ szerep
A mai ember elsõsorban esztétikai szempontból tartja fontosnak az egészséges, szép hajat. Korunk szépségideáljához hozzátartozik a hosszú, lágy tapintatú nõi haj, és a dús férfihaj, melynek komoly szerepe van a szexuális vonzerõ kialakításában és mûködésében. Hajunk külsõ megjelenésünk egyik leglényegesebb meghatározója, önkifejezésünk eszköze. A kiválasztott frizura tükrözi a személyiséget, igen sokat elárul rólunk a környezetünk számára, és nagymértékben befolyásolja az egymásról kialakított elsõ benyomást. A dús ápolt hajat az életerõvel és fiatalsággal asszociáljuk.

3. A haj lélektani hatásai
A haj jelentõs szerepet játszik a szocializációban, tehát társadalmi beilleszkedésünkben. Egy frizura által következtethetünk arra, hogy valaki közülünk való-e, fiatal-e vagy idõs, utalhat a társadalmi státuszra, fizikai és pszichés állapotra, szakmájára. Mindannyiunkban megfogalmazódott már az a következõ mondat: "Így nem mehetek sehova!" Ha hajunk ápolatlan, korpás, fénytelen, nehezen kezelhetõ, ez kifejezetten rossz hatással van pszichés állapotunkra. A kopaszságot különösen nehéz feldolgozni nõként, komoly kihatása van az önértékelésre, negatív irányba befolyásolja hangulatunkat.