A haj növekedése

Mindannyian szeretnénk dús, egészséges hajkoronát. Van akinek megadatik, van akinél az évek múlásával kopik meg szépsége, és van olyan, aki soha nem is rendelkezett vele. Elgondolkozott már azon, hogy milyen tényezõktõl függ hajállományunk minõsége? Négy fõ tényezõ befolyásolja hajunk minõségét.

1, Genetikai örökségünk, melyet nem áll módunkban befolyásolni.
Hajunk színe, szerkezete, hullámosságának mértéke öröklöt tulajdonságunk, hajunk természetes adottságai. Igaz, manapság a legkülönfélébb festékekkel, dauerral stb. jobban tudjuk ezeket a jellemzõket ideiglenesen módosítani, mint valaha.
A haj és a szõrzet növekedését a belsõ elválasztású mirigyek által termelt hormonok szabályozzák. A férfi nemi hormonok (androgének) hatására alakul ki az erõs szõrszál, valamint a köldök alatti szõrzet, az arcon, a fülben és az orrban levõ szõrszálak. A haj esetében az androgének hatása különösen a homlok felett és a fejtetõn érvényesül. A férfias típusú kopaszodás szintén a megemelkedett androgén-termelés következménye. Azokban a nõkben, akikben valamilyen ok miatt magasabb a férfi nemi hormonok termelése, férfias típusú kopaszodás alakul ki.

2, Egészségi állapotunk.
E fölött már rendelkezünk némi befolyással, hiszen megfelelõ életvitelünkkel - egy bizonyos szintig - meg tudjuk tartani egészségünket.

3, Étkezési szokásaink, életmódunk is hatnak hajunk állapotára.
Az egészséges táplálkozás hozzájárul a haj egészséges állapotához is, étkezésünket pedig szinte teljes egészében kézben tudjuk tartani. A testedzés javítja a szervezetben a vérkeringést, az általános erõnlétet, és csökkenti a szervezet savasodását,mely összességében kihatással van a haj állapotára is.

4, Hajápolási szokásaink is jelentõs hatással vannak hajunk állapotára.
Mi több, a fõ tényezõk közül éppen ez az, amin mindenki a legegyszerûbben változtathat. A sok kémiai, élettelen anyag kiszárítja és roncsolja hajszálainkat, fejbõrünket, korpásodást és hajhullást okozva. A haj elveszíti fényét, és nehezen kezelhetõvé válik. Válasszunk mindig körültekintõen és jó minõségû hajápoló szereket.