A haj életciklusa

A haj életciklusa, amely alapvetõen a hajhagymák mûködésétõl függ, három egymástól jól elkülöníthetõ fázisból áll. Ez a ciklikus folyamat mutatja be a hajszálak folyamatos újratermelõdését normális élettani körülmények között. Hajunk 15-30 éves kor között növekszik a legnagyobb mértékben, azonban 35-40 éves kor között a hajhagymák száma 20%-kal csökken. Így a ritkább haj az öregedés elõrehaladtával normálisnak tekinthetõ. A hajszálak a bõrben elhelyezkedõ szõrtüszõkbõl (számuk születéskor kb. 5 millió) fejlõdnek, nõnek ki. Egy-egy hajszál átlagosan 4-5 évig él.1, Növekedési vagy Anagén fázis
Ez a periódus a leghosszabb a hajszálak életében (2- 6 év), ekkor képzõdik és növekedik a hajszál. A papilla mátrixsejtjei gyorsan osztódnak. Az új sejtek folyamatosan tolják feljebb a régebbieket, amelyek elszarusodnak, és erõteljes hajszálként mutatkoznak meg a felszínen. A hajszálaknak kb. 85%-a van anagén fázisban, naponta átlagosan 0,35 mm-t nõnek.

2, Átmeneti vagy Katagén fázis
Az átmeneti szakaszban hajunk 1%-a van, ez az idõszak csak néhány napig áll fenn. Ekkor a sejtosztódás leáll, a hajnövekedés megszûnik. A hajszál életében mintegy 1-3 hétig tartó nyugalmi idõszak kezdõdik. A hajhagyma leválik a hajszemölcsrõl, nem kap több tápanyagot. A hajszál el kezd felfelé mozogni a hajtüszõben, majd a hajhagyma fokozatosan a felszínre kerül, ahol elsorvad. A hajtüszõ kismértékben összezsugorodik. Ez az idõszak kb. 2-3 hét alatt véget ér, a hajszálak 2-3%-a van általában ebben a szakaszban. A haj megkezdi az átalakulás folyamatát.

3, Nyugalmi vagy Telogén fázis
Az utolsó szakasz átlagosan 3 hónapig tart. A papilla szünetelteti mûködését. A hajszál ekkor még a tüszõben van, de már nem nõ, késõbb az új hajszál növekedése következtében kihullik. A hajhagyma elszarusodik, életfunkciója megszûnik. A hajszálaknak kb. 15 %-a várakozik ebben az állapotban, arra, hogy egy új kör induljon. Így hajmennyiségtõl függõen napi 50-80 hajszál kihullása még természetesnek mondható. Ekkor a hajszemölcs újra aktivizálódik, a gyors sejtosztódás által el kezd nõni egy új hajszál, mely végleg távozásra kényszeríti a régit. A nyugalmi fázis végén tehát a haj kihullik, és teret ad egy újabb növekedési fázisnak. Tavasszal és õsszel a fokozottabb hajhullás természetes jelenség, ekkor átmenetileg növekszik az elvesztett hajmennyiség, ezt figyelembe kell venni a hajhullás okának definiálásakor.

A fenti ciklus genetikai és hormonális szabályozás alatt áll, nem mindenkinél egyforma. Az életünk során is változik a ciklus, ezért idõnként erõsebben, máskor pedig kevésbé hullik a hajunk. Egy szõrtüszõbõl életünk folyamán kb. 25 új hajszál nõ ki, és naponta legfeljebb fél mm-rel lesz hosszabb.

Mivel a növekedési fázisban levõ hajszál évente mintegy 15 cm-t nõ, a férfiak vágás nélkül 40-50, a nõk 70-80 cm-es hajat is növeszthetnek. Ennél hosszabb viszont nem valószínû, hiszen egy ekkora hajszál rövidesen kihullik, és a következõ megint elölrõl kezdi a centimétereket. A fejbõrön lévõ hajszálak száma a hajszíntõl is függ. A szõkék kb. 140 000 vékonyabb, a vörösek csak 85 000, de viszonylag vastag hajszálat, míg a sötétebbek mintegy 60 000 vastag hajszálat számolhatnak meg a fejükön.